Despre oameni. Despre echipa. Despre evolutie.

By August 14, 2015De zi cu zi, Voluntariat

Nu. Asta nu o sa fie un post dintr-ala filosofic de cum sa fie o echipa, cum sa lucreze o echipa sau cum sa fie team leader ul/ project managerul/ oricine conduce echipa aia. E un post simplu despre cum vad eu unele lucruri, ce nemultumiri am avut de-a lungul timpului si ce voi face pe viitor. Cativa dintre voi stiti, ca eu pe langa jobul cel de toate zilele (si pe care il iubesc), nu ma astampar si mai fac parte din alte cateva echipe. In mare parte ca voluntar. Si asta pentru ca dupa mai bine de 10 ani de voluntariat, nu ma linistesc si vreau sa ajut acolo unde pot.

Ei bine, de-a lungul timpului am intalnit fel si fel de personalitati, fel si fel de echipe, fel si fel de intamplari. Si toate m-au adus la o singura concluzie:

Degeaba aduni 5/10/40 de oameni la un loc si ai o idee geniala, daca acei oameni nu lucreaza impreuna, ajung sa isi indeplineasca task urile, doar sa fie indeplinite si nu au nici o afinitate fata de directia proiectului. Degeaba ai un team leader/ project manager/ sef care sa aiba impresia ca el e buricul pamanatului, stie tot si face tot cel mai bine. Degeaba ai oameni buni/ foarte buni in echipa, daca sfaturile/ propunerile lor nu sunt luate in considerare. Degeaba te zbati, daca nu stii sa motivezi o echipa, sa o tii la un loc si sa faci niste oameni sa lucreze cat mai armonios impreuna. Degeaba, degeaba, degeaba…

Dupa mine, o echipa ar trebui sa aiba OAMENI:

 • Oameni ce lucreaza impreuna, se respecta unul pe celalalt si isi respecta ideile.
 • Oameni ce lucreaza pentru acelasi scop comun si care sunt constienti ca toti vor iesi invingatori, daca proiectul are succes.
 • Oameni care sunt acolo pentru idee, si pentru ce reprezinta, nu pentru a mai marca un ”voluntariat” la CV, sau doar sa se laude cu functia lor pe Facebook.
 • Oameni ce vor sa dedice cateva ore din timpul lor, unui proiect in care cred.
 • Oameni care isi asuma un rol si isi ajuta coechipierii.
 • Oameni ce inteleg cand li se da un sfat, accepta un feedback si invata din el.
 • Oameni care sunt buni in ceea ce fac si aduc un plus echipei/ proiectului.
 • Oameni ce nu le pun piedici celor mentionati mai sus.
 • Oameni ce discuta si nu critica.
 • Oameni care nu se cred mai sus fata de ceilalti si nu incearca sa isi impuna propriile puncte de vedere, doar ca asa vor, fara alte argumente.
 • Oameni fara scopuri ascunse si ganduri sa iasa doar ei bine, daca proiectul greseste.
 • Oameni care sa motiveze echipa, sa o coordoneze.
 • Oameni care COMUNICA.

Am cunoscut si oameni plini de rautate, invidie, egoism, si alte ”calitati” de astea minunate, ce au incercat sa puna stop evolutiei, sa reduca la tacere orice fel de comunicare, din simplul fapt ca li se parea a fi o cearta. nu orice discutie contradictorie e o cearta. Nu orice argument care nu convine cuiva e ceva prost. Fiecare membru al echipei are o expertiza in spate si ar trebui apreciat pentru ceea ce este. Fiecare membru poate aduce un plus echipei. Trebuie doar lasat sa faca asta. Si nu constrans de un teanc de deadline uri si reprosuri. Nimeni nu va performa in conditii de genul. Nimeni nu va veni cu cele mai bune solutii la o problema. Multi vor inceta sa mai lucreze in echipa respectiva. Mai ales daca e voluntariat. Oricat de mare e sufletul unui om, va veni momentul in care va alege ce e mai bine pentru el. Va alege orele din care are de castigat. Va alege momentele linistite si fara stres,. Momentele in care se simte apreciat. Momentele in care e fericit.

Evident ca sunt si o gramada de carti si articole pe tema asta. Am citit si eu cateva, am participat si la diverse traininguri si workshop uri. Si da, am invatat din ele. Din unele. Nu toate. Am invatat cum sa fiu un lider mai bun, un membru de echipa mai bun, un om mai bun. Sunt un om incapatanat si care pune foarte mult suflet in toate proiectele in care se implica. Asa mi-am gasit primul job (thank you again Mono!). Asa am cunoscut oameni frumosi si am avut colaborari si mai frumoase. Asa am evoluat. Asa am ajuns unde sunt acum. Iar pentru asta voi fi mereu recunoscatoare. Echipelor, proiectelor la care am participat, dar in special OAMENILOR pe care i-am intalnit.Iar pentru asta, nu am decat un mare MULTUMESC!

Sursa foto. Pixabay

About Oana

Designer, blogger and music lover

Leave a Reply