Facebook ul intelege empatia, oamenii nu.

By September 16, 2015De zi cu zi, Design

In ultimele ore, Facebook ul vuieste de o stire care este din start eronata cum ca Facebook va lansa buton de dislike. Si bineinteles ca toti haterii si toti ”specialistii” in social media au venit cu pareri care mai de care mai destepte ca sa vezi ce o sa fie de acum.

Ei bine, butonul anuntat de Mark Zuckerberg nu e nici pe departe unul de dislike. Desi spunea in Q&A ul cu pricina ca multi au cerut un astfel de buton, ei au ales sa nu faca unul mot-a-mot. Pentru ca ”aprobare”/ ”dezaprobare” nu descrie deloc genul de comunitate pe care ei vor sa o construiasca.

Butonul va fi mai mult unul de ”empatie” decat de dislike. Pentru ca Facebook vrea sa apropie oamenii, nu sa ii desparta si mai tare. Pentru ca Facebook nu vrea o comunitate impartita intre hateri si hateriti. Nu vrea o comunitate unde aprobi sau dezaprobi ce face altul. Vrea o comunitate unde simpatizezi, empatizezi cu ”aproapele tau”. O comunitate unde sa te bucuri de fericirea altuia, sau sa ii arati suportul in momentele mai grele. O sa fie un buton pe care sa il apesi in cazul in care vezi o stire trista, o veste nu tocmai placuta, sau momente mai grele din viata altora. Pentru ca in cazurile astea, butonul de like e ”inapropriate”.

Not every moment is a good moment, right? And if you are sharing something that is sad, whether it’s something in current events like the refugee crisis that touches you or if a family member past away, then it might not feel comfortable to Like that post. But your friends and people want to be able to express that they understand and that they relate to you.

Si este clar ca in spatele unei astfel de decizii sunt multe ore de cercetare, teste si ”furtuna de creiere” ale omuletilor. Ca nu e asa simplu sa arunci un buton pe o comunitate, doar ca este foarte cerut. Sunt multe aspecte de avut in vedere care trebuie luate. Pentru ca omuletii de la Facebook nu sunt niste omuleti care se arunca in decizii fara sa le analizeze (vezi cazul butonului de like care le-a luat cateva sute de ore sa il aduca la forma pe care toti o stiu acum). Pentru ca omuletii de la Facebook sunt oameni mai seriosi care au grija ca utilizatorii lor sa aiba parte de o experienta placuta pe site ul lor.

So I do think that it’s important to give people more options than just Like as a quick way to emote and share what they’re feeling on a post, so we’ve been working on this for awhile. It’s surprisingly complicated to make an interaction that you want to be that simple. But we have an idea that we think we’re going to be ready to test soon, and depending on how that does, we’ll roll it out more broadly.

Inainte sa mai credeti ca tot ce zboara se mananca, inainte sa mai credeti ce scrie lumea, doar ca sunt unii cu gura mai mare, cautati mai bine sa vedeti daca e chiar adevarat ce zic. Mass media e mare. Insa nu spune mereu lucrurilor pe nume. Le ”infrumuseteaza” dupa bataia vantului, sau dorinte ascunse. Le spune asa cum vrea sa le auda.

About Oana

Designer, blogger and music lover

Leave a Reply